Defensie-uitgaven vergeleken

Voor een klein onderzoekje wilde ik de defensie-uitgaven van enkele landen met elkaar vergelijken. Dat is een interessante exercitie. De cijfers zijn toch vaak anders dan je zou veronderstellen. Wat bijvoorbeeld te denken van Iran. In 2015 was de defensiebegroting van Iran, dat zo vaak als gevaarlijk en agressief wordt voorgesteld, iets meer dan 10 miljard dollar. De Iraanse defensie-uitgaven waren bovendien in de voorafgaande 10 jaar met ongeveer 30 procent afgenomen. Iets meer dan tien miljard dollar! Dat is nauwelijks meer dan de defensiebegroting van Nederland. Die bedroeg in 2015 een kleine 10 miljard (in dollars omgerekend).
  Natuurlijk kan er altijd van alles worden afgedongen op dergelijke gegevens. Maar ik baseer me toch op gezaghebbende instellingen als het Zweedse SIPRI, alsmede op cijfers van de NAVO zelf. En ik vergelijk steeds de uitkomsten van het begrotingsjaar 2015, omdat de cijfers voor 2016 nog niet altijd beschikbaar zijn.
  Laten we nog eens verder kijken. Er is de laatste tijd veel te doen over hernieuwde Russische dreiging. De Russische defensiebegroting voor 2015 bedroeg ongeveer 65 miljard. Dat is natuurlijk een enorm bedrag. Maar de defensie-uitgaven van het Verenigd Koninkrijk liepen in 2015 op tot zo’n 55 miljard; die van Frankrijk tot ongeveer 50 miljard. De Fransen en de Britten gaven dus gezamenlijk aanzienlijk meer uit aan defensie dan de Russen.
  De militaire uitgaven van alle EU-landen gezamenlijk liepen in 2015 op tot ongeveer 200 miljard dollar. Dat is erg veel. Daarmee wil ik niet zeggen dat er geen oplopende Russische pressie kan worden waargenomen. Bovendien beschikt Rusland over kernwapens. Maar het is niettemin een ontnuchterende vaststelling dat de EU-landen drie keer zoveel uitgeven aan defensie als Rusland. (Het probleem van de EU-landen is hun verdeeldheid.)
  Wie zijn de big spenders? Dat was uiteraard in de eerste plaats de Verenigde Staten met zo’n 600 miljard dollar, evenveel als de acht daarop volgende staten bij elkaar. Opvallend zijn vooral de snel stijgende uitgaven van de Volksrepubliek China. Dat land staat op de wereldranglijst inmiddels op de tweede plaats (in 2015 zo’n 150 miljard, meer dan twee keer zoveel als Rusland). Saoedi-Arabië staat volgens sommige lijsten al op de derde plaats. De Saoedi-Arabische militaire uitgaven verdubbelden in de afgelopen tien jaar naar zo’n 85 miljard, bijna tien keer zoveel als de defensiebegroting van het zo gevreesde Iran.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.